Αρχιτεκτονική

Η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής και συναντάται σήμερα τόσο στα επιβλητικά αρχοντικά όσο και σε δημόσια έργα (γεφύρια, κρήνες, εκκλησίες) του παρελθόντος. Η τοπική αρχιτεκτονική άκμασε από τον 18ο έως και τα τέλη του 19ου αιώνα δημιουργώντας μοναδικά μνημεία.

Η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική δανείζεται στοιχεία τόσο από τη Βόρεια Ελλάδα όσο και από την Αίγυπτο με τα χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτίσματα. Οι αρχιτεκτονικές επιρροές οφείλονται στην εισροή διαφόρων πληθυσμών στο Πήλιο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ειδικότερα, οι Ηπειρώτες μάστορες ήταν δεξιοτέχνες στη χρήση της πέτρας και σε αυτούς οφείλεται ο βορειοελλαδίτικος τύπος των αρχοντικών αλλά και τα εντυπωσιακά πετρόκτιστα γεφύρια. Η επιρροή από το Νότο είχε ως αποτέλεσμα δομικές αλλαγές που προσέδιδαν μεγαλύτερη δροσιά εντός του κτιρίου κατά τους θερινούς μήνες.

Μορφολογικά, τα πηλιορείτικα αρχοντικά αποτελούνται από πέτρινο κορμό ο οποίος αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα (ορόφους). Στον τελευταίο όροφο υπάρχουν ξύλινοι πρόβολοι που αποσκοπούν στη στήριξη των εξωστών. Στο πέρασμα των χρόνων η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική εξελισσόταν σταδιακά με συχνές αλλαγές τόσο στη δόμηση όσο και στη διακόσμηση των χώρων. Το σύνολο των δομικών υλικών (πέτρα, ξύλο) προερχόταν αποκλειστικά από πόρους της περιοχής.


Scroll to top