Γεωγραφία

Το Πήλιο είναι βουνό της Θεσσαλίας που τοποθετείται γεωγραφικά στο ανατολικό τμήμα του νομού Μαγνησίας. Σήμερα, το τοπωνύμιο 'Πήλιο' αναφέρεται στο σύνολο της χερσονήσου που αναπτύσσεται ανατολικά του Βόλου με διεύθυνση ΒΒΔ-ΝΝΑ και περιλαμβάνει τόσο ορεινές όσο και ημιορεινές - πεδινές περιοχές.

Η χερσόνησος βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο πέλαγος ενώ δυτικά 'αγκαλιάζει' τον Παγασητικό κόλπο. Οι πλαγιές των βουνών και το παράκτιο μέτωπο φιλοξενούν περισσότερα από 40 χωριά χτισμένα με την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι η Μακρινίτσα, η Ζαγορά, η Τσαγκαράδα, η Πορταριά, οι Μηλιές και η Βυζίτσα.

Στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου αναπτύσσεται ο κύριος ορεινός όγκος με ψηλότερη κορυφή το Πλιασίδι που ξεπερνά τα 1.550 μέτρα σε ύψος. Ο ορεινός όγκος διακόπτεται συχνά από εντυπωσιακά φαράγγια και κοιλάδες που καταλήγουν στις ανατολικές ακτές.

Το νότιο τμήμα της χερσονήσου χαρακτηρίζεται από ήπια μορφολογία του ανάγλυφου. Το παράκτιο περιβάλλον παρουσιάζει μεγάλη γεωποικιλότητα. Συγκεκριμένα, οι κρημνώδεις ακτές εναλλάσσονται με μικρές εγκολπώσεις που φιλοξενούν της φημισμένες παραλίες του Πηλίου. Όσον αφορά  τη γεωλογία της περιοχής, επικρατούν τα μεταμορφωμένα πετρώματα με τους εντυπωσιακούς πολύχρωμους σχηματισμούς.


Scroll to top