Ιστορία

Η κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου ξεκινά από την Νεολιθική εποχή και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Στο πέρασμα των αιώνων το νησί δέχτηκε διάφορες πολιτισμικές επιδράσεις ενώ παράλληλα πλάστηκαν αμέτρητοι μύθοι και θρύλοι για τα καταπράσινα μαγευτικά βουνά.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, τα βουνά του Πηλίου διασχίστηκαν ή αποτέλεσαν τόπο διαμονής για θεούς, ημίθεους, ήρωες και ανθρωπόμορφες οντότητες. Ο πιο φημισμένος μύθος αναφέρει το Πήλιο ως τόπο κατοικίας των Κενταύρων. Πρόκειται για ιδιόμορφα πλάσματα όπου από τη μέση και πάνω είχαν τη μορφή ανθρώπου ενώ από τη μέση και κάτω ήταν αλογόμορφοι. Οι Κένταυροι ήταν ένας πολεμοχαρής λαός που ζούσε κοντά στα ποτάμια. Οι δύο πιο γνωστές Κενταυρομαχίες ήταν μεταξύ των Κενταύρων και των Λαπιθών και των Κενταύρων με τον Ηρακλή.

Ο Χείρωνας, ο πιο σημαντικός Κένταυρος όπου δίπλα του μαθήτευσαν θρυλικοί ήρωες όπως ο Ηρακλής, ο Ιάσονας και ο Αχιλλέας, εικάζεται ότι ζούσε σε μία εντυπωσιακή σπηλιά που βρίσκεται λίγο έξω από τις Μηλιές. Άλλες μυθολογικές πηγές αναφέρουν ότι το Πήλιο αποτελούσε θέρετρο των Ολύμπιων θεών, πεδίο μάχης μεταξύ Γιγάντων και Θεών και τόπο κατοικίας νυμφών και δρυάδων. Παράλληλα, στα ορεινά βουνά του Πηλίου τελούνταν διάφορες εκδηλώσεις με πιο γνωστές το γάμο του Πηλέα και της Θέτιδας και τον πρώτο διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ των θεών Αφροδίτης, Ήρας και Αθηνάς.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις θέσεις Σέσκλο και Διμήνι τεκμηριώνουν την κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής  κατά τη Νεολιθική εποχή (5η χιλιετία π.Χ.). Στους πρώτους αιώνες των ιστορικών χρόνων άκμασε η Ιωλκός όπου σύμφωνα με τους θρύλους αποτέλεσε το λιμάνι για την εκκίνηση της Αργοναυτικής εκστρατείας. Οι Παγασές ήταν μία ακόμα σημαντική πόλη της περιόδου που έδωσε το όνομα στον Παγασητικό κόλπο. Τον 3ο αιώνα π.Χ. ιδρύθηκε η μακεδονική πόλη Δημητριάδα από τον μακεδόνα βασιλιά Δημήτριο τον Πολιορκητή η οποία γνώρισε μεγάλη άνθηση για περισσότερους από 18 αιώνες!

Στα βυζαντινά χρόνια εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Σλάβοι. Τα μετέπειτα χρόνια, οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη των ορεινών οικισμών. Τα κεφαλοχώρια του Πηλίου ακμάζουν σημαντικά αποτελώντας διοικητικό και οικονομικό κέντρο, διασφαλίζοντας παράλληλα σχετική αυτονομία από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Η μεγάλη εισροή πνευματικών ανθρώπων, εμπόρων και τεχνιτών συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση βιβλιοθηκών, σχολείων, μοναστηριών, βιοτεχνιών κ.α.  Το 1881, η περιοχή προσαρτάται στο Ελληνικό κράτος ενώ μετά την μικρασιατική καταστροφή το Πήλιο δέχεται πλήθος προσφύγων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα της εποχής.

 


Scroll to top