Τοπικά προϊόντα-Γαστρονομία

Γαρδένιες Μακρυρράχης

Η Μακρυρράχη, γνωστή και ως 'χωριό των λουλουδιών' αποτελεί ένα μικρό χωριό στο βορειοανατολικό Πήλιο. Το σύνολο των κατοίκων απασχολούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τη γαρδένια. Αυλές σπιτιών, σκάλες, φυτώρια και θερμοκήπια φιλοξενούν γαρδένιες, αζαλέες, μανόλιες και λάουρες.

Η ενασχόληση των κατοίκων με την ανθοκομία κρατά από την δεκαετία του '80 και οφείλεται τόσο στο κλίμα όσο και στα τρεχούμενα νερά της περιοχής. Κατά την επίσκεψη σας στη Μακρυρράχη μπορείτε να αγοράσετε γαρδένιες και πλήθος άλλων τοπικών προϊόντων στα εμπορικά καταστήματα του χωριού. Στις 25 Αυγούστου, διοργανώνεται ανθοκομική έκθεση στην πλατεία του χωριού από τον γυναικείο συνεταιρισμό που αξίζει να επισκεφτείτε.

Η απλόχερη φύση σε συνδυασμό με τις πολιτισμικές επιδράσεις στο πέρασμα των αιώνων δημιούργησαν την  εκλεπτυσμένη πηλιορείτικη κουζίνα. Απλά πρωτογενή υλικά όπως μανιτάρια, κάστανα, καρύδια, μήλα, φτέρη, χόρτα και μυρωδικά αποτελούν τη βάση για μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς.

Γαστρονομία

Το σπετσοφάι με πράσινες πιπεριές και ντόπιο πηλιορείτικο λουκάνικο αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο διάσημο πιάτο της τοπικής κουζίνας. Άλλα δημοφιλή πιάτα είναι η πηλιορείτικη φασολάδα και η βραστή γίδα. Εξέχουσα θέση στο τραπέζι κατέχουν και οι σαλάτες με πιο γνωστές τα τσιτσιράβλα, τα βέργια και τα κρίταμα.

Παράλληλα, η άμεση επαφή του Πηλίου με τη θάλασσα προσφέρει στο πηλιορείτικο τραπέζι μια μεγάλη ποικιλία ψαριών και θαλασσινών μαγειρεμένα στο φούρνο, το τηγάνι ή τα κάρβουνα. Τα δύο ποτά που κυριαρχούν στην πηλιορείτικη κουζίνα είναι το μαύρο κρασί και το τσίπουρο με γλυκάνισο. Τέλος, η μεγάλη ποικιλία γλυκών του κουταλιού, η παραδοσιακή καρυδόπιτα και ο μπακλαβάς θα σας μαγέψουν με την μοναδική τους γεύση.

Γλυκά του κουταλιού

Η μεγάλη ποικιλία των καρποφόρων δέντρων του Πηλίου έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πεντανόστιμων γλυκών του κουταλιού. Οι δεκάδες αγροτικοί συνεταιρισμοί των γυναικών της περιοχής αλλά και μεμονωμένα οι νοικοκυρές δημιουργούν εκπληκτικές γεύσεις που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Η διαδικασία παρασκευής αποτελεί μεγάλη δεξιοτεχνία που ξεκινά από το καθάρισμα του καρπού και ολοκληρώνεται με το σφράγισμα του βάζου. Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παρασκευάζεται το φιρίκι και το κυδώνι που είναι τα κατ' εξοχήν φρούτα του Πηλίου. Το χειμώνα φτιάχνονται γλυκά από τους λεγόμενους 'ξινούς' καρπούς που περιλαμβάνουν πορτοκάλια, νεράντζια, κολοκύθια και μανταρίνια.

Τους ανοιξιάτικους μήνες γίνεται το βύσσινο, το καρυδάκι και το ντοματάκι ενώ  το καλοκαίρι παρασκευάζονται το καρπούζι, το σύκο και το κεράσι. Τα πλέον δημοφιλή που προτιμούνται από τους επισκέπτες είναι το φιρίκι, το καρυδάκι και το κυδώνι. Κατά την επίσκεψη σας στο Πήλιο επιλέξτε το γλυκό που σας αρέσει μέσα από μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Μήλα της Ζαγοράς

Τα μήλα της Ζαγοράς κατέχουν περίοπτη θέση στις αγροτικές καλλιέργειες του Πηλίου. Από το 1916, ιδρύθηκε αγροτικός συνεταιρισμός με σκοπό την παραγωγή και διάθεση των μήλων 'starking delicious' που είναι ευρέως γνωστά με την επωνυμία 'Ζαγορίν'. Σήμερα, ο συνεταιρισμός συγκεντρώνει, τυποποιεί και διακινεί το σύνολο της παραγωγής μήλου του Πηλίου.

Τα μήλα της Ζαγοράς θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο και η αναγνώριση αυτή επισφραγίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ετικέτα "Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης".


Scroll to top