Φύση

Η μεγάλη έκταση του Πηλίου σε συνδυασμό με τις έντονες εναλλαγές του τοπίου φιλοξενούν μια μεγάλη ποικιλία βιότοπων. Οι εγκολπώσεις των ακτών, οι λοφώδεις εκτάσεις του νότου, οι όχθες των ποταμών και οι ορεινές περιοχές του βορρά αποτελούν ιδανικό τόπο κατοικίας και αναπαραγωγής δεκάδων ειδών της χλωρίδας και πανίδας.  Το Πήλιο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και φιλοξενεί 14 οικότοπους.

Στο κεντρικό τμήμα του ορεινού όγκου εκτείνεται πυκνό δάσος οξιάς. Η οξιά αποτελεί το επικρατέστερο είδος βλάστησης για τα μεγάλα υψόμετρα της περιοχής. Στα μέσα υψόμετρα ενδιαιτούν δρυοδάση και δάση καστανιάς. Στις παρόχθιες περιοχές απαντώνται πλατάνια και ιτιές. Στα χαμηλά υψόμετρα, κοντά στο παράκτιο μέτωπο φυτρώνουν διάφορα οπωροφόρα (μηλιές, αχλαδιές, κερασιές κ.α.) ενώ οι ανθρώπινες καλλιέργειες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αμπελώνες, ελαιώνες και ακτινίδια.

Σημαντική θέση στη χλωρίδα του Πηλίου καταλαμβάνουν τα ιαματικά φυτά χαμομήλι, κώνειο, άτροπος, ευθαλεία κ.α. Η πανίδα περιλαμβάνει διάφορα είδη θηλαστικών (τσακάλια, αλεπούδες, αγριογούρουνα, άλογα), έντομα, αμφίβια, μικρά τρωκτικά και ερπετά. Αξιοσημείωτη είναι και η ορνιθοπανίδα με χαρακτηριστικά είδη αετούς, γεράκια, κότσυφες και πέρδικες.


Scroll to top