Βόλος   

Ο Βόλος τοποθετείται γεωγραφικά στο μυχό του Παγασητικού κόλπου και αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας. Βορειοανατολικά ορθώνεται το όρος Πήλιο,   δυτικά η πεδιάδα της Θεσσαλίας ενώ νότια βρέχεται από τον Παγασητικό κόλπο. Ο πληθυσμός της πόλης αγγίζει τους 90.000 κατοίκους. Η προέλευση της ονομασίας  της πόλης χρονολογείται σύμφωνα με ιστορικές αναφορές από τον 14ο αιώνα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή αποτελεί  παραφθορά του ονόματος της αρχαίας Ιωλκού.

Η περιοχή κατοικείται από τη νεολιθική εποχή και συνεχίζεται στο πέρασμα των αιώνων μέχρι σήμερα. Κατά την εποχή του χαλκού η περιοχή γνωρίζει μεγάλη άνθηση όπως πιστοποιούν τα αρχαιολογικά ευρήματα στις θέσεις Σέσκλο και Διμήνι. Κατά τη μυκηναϊκή εποχή ιδρύεται η Ιωλκός, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ξεκίνησαν το ταξίδι τους οι Αργοναύτες. Στους ιστορικούς χρόνους η περιοχή κατακτάται διαδοχικά από τους Μακεδόνες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς και τους Τούρκους.

Σήμερα, η πόλη του Βόλου αποτελεί ένα σύγχρονο λιμάνι που διαθέτει αξιόλογη τουριστική κίνηση. Κατά την επίσκεψη σας στην πόλη περπατήστε στην παραλία δίπλα από το λιμάνι, επισκεφτείτε το συγκρότημα Τσαλαπάτα με τους χώρους αναψυχής, διασκέδασης και το μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας και περιηγηθείτε στα υπολείμματα του Κάστρου που βρίσκεται στη βορινή είσοδος του συγκροτήματος. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός του Εβαρίστο ντε Κίρικο όπου στεγάζει το μουσείο Σιδηροδρόμων, τα 'Παληά Μαγαζειά' που βρίσκονται στο δρόμο από την παραλία προς το Κάστρο και η πρώην καπναποθήκη Παπαστράτου που σήμερα φιλοξενεί την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τέλος, μην ξεχάσετε να πάτε σε κάποιο από τα φημισμένα τσιπουράδικα με τους πεντανόστιμους μεζέδες.Photos

Slide 5
Photo: 5/6 myGreece.travel photo
Slide 6
Photo: 6/6 myGreece.travel photoScroll to top